Cum alegem

Alegerea unui animal de companie, și în special a unui câine, ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi un proces bine gândit, astfel încât intrarea unui nou membru în familie să fie cât mai lipsită de peripeții și adaptarea atât a familei, cât și a câinelui, să se întâmple într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Suntem în situația în care, în zilele noastre, avem mii de variante și tipuri de câini din care să alegem, nu doar rase omologate, ci și o mare varietate de rase mixte sau de rasă comună (cei mai frecvent abandonați). Intervine și sursa animalului: o canisă, un adăpost, sau chiar strada din față casei noastre, unde cu siguranță vom vedea la un moment dat un câine rătăcind. Este deci evident că decizia alegerii unei câine devine din ce în ce mai complexă și nu ne mai putem baza pe aspecte superficiale gen talia sau culoarea.

Trebuie să ne gândim dacă un câine va fi prea tânăr sau prea bătrân pentru casa noastră, dacă casa noastră este prea mare sau prea mică sau dacă e sigură pentru orice fel de câine, dacă stilul nostru de viață se pretează unui câine de orice fel, dacă suntem sau nu pregătiți pentru o responsabilitate care nu e de neglijat, dacă venirea în famile a câinelui ne afectează copii în vreun fel, sau dacă venirea copiilor în familie poate influența viața câinelui. De asemenea, știm unde să mergem când dorim un câine?

resize-adoptii

Adopția unui câine foarte tânăr/pui.

Chiar dacă pare cea mai bună cale – luarea unui câine de la o vârstă fragedă și educarea lui așa cum ne dorim, pe lângă factorul „dragalasenie” a€“ lucrurile sunt mai complicate de atât. E greu să stabilești exact personalitatea unui pui la câteva săptămâni sau chiar luni, și este și mai greu de stabilit cât de sănătos va fi la maturitate (multe rase încep deja să vină la pachet cu probleme de sănătate consacrate). Faptul că este de o anumită rasă nu înseamnă că va crește să fie exact ce știm noi despre rasa respectivă, fiecare câine își va dezvolta propria personalitate, în funcție de mulți factori. Dacă este vorba despre un pui de rasă mixtă, problemele de sănătate pot să apară chiar de la început. Chiar dacă este vorba despre un pui sănătos, trebuie luate în considerare cheltuielile de start: vaccinuri, deparazitări, calciu, vitamine, hrană pentru pui. Este adevărat că în timp, chiar dacă se diminuează, aceste cheltuieli nu dispar odată cu creșterea câinelui. Indiferent de rasă și de talie, un pui de câine va avea cam același comportament în funcție de vârsta la care este luat (care nu ar trebui să fie în nici un caz sub 8 săptămâni, în afara situațiilor de abandonuri, în care nu există posibilitatea alegerii). Trebuie să ne gândim foarte bine dacă suntem pregătiți pentru nopți nedormite în care câinele poate să plângă fiind luat de lângă mamă și frați, dacă suntem dispuși să curățăm micile accidente (perioadă de învățare a locurilor permise pentru nevoi nu este una scurtă), dacă avem suficient spațiu în care să putem ține puiul pentru a evită stricăciunile pe care le poate face în casă (sau dacă suntem gata să le acceptăm – orice pui plictisit își va găsi de lucru, pe lângă jucării), dacă suntem pregătiți pentru orice alt element care poate să intervină (de ex. vecinii care se pot plânge de zgomot dacă puiul plânge când e lăsat singur).

Adopția unui câine adult.

La fel ca în cazul puilor, intrarea unui câine adult în viața noastră are avantaje și dezavantaje, trebuie doar să știm care situatie ne avantajează mai mult. Unui câine adult i se poate ști exact tipul de personalitate, se cunoaste starea de sănătate și se știe exact talia la care va ajunge (metis sau rasă pură, dimensiunile unui câine pot sau nu să fie ceea ce ne așteptăm noi în momentul în care îl luam de pui – mulți câini de rasă pură pot fi ieșiți din standarde, fiind ori prea mari, ori prea mici față de standard). Pe de altă parte, un câine adult poate veni și el cu „problemele” lui: nemaifiind tânăr, sănatatea poate nu mai este perfectă. Poate avea déjà unele obiceiuri create care pot fi schimbate într-o oarecare măsură, dar posibil nu complet. În schimb, trecând de perioada de schimbare a dinților, stricăciunile pe care le poate face sunt mult mai mici decât în cazul puilor. Au o capacitate de atenție prelungită, deci pot fi dresați în anumite direcții mai bine și mai repede decât câinii tineri. Pe de altîă parte, oricate provocări aduce un pui, un câine adult poate avea și el doza lui de încăpățânare care poate da dureri de cap la fel ca un pui.

Adopția unui câine de rasa pura. Sunt mulți oameni care vor preferă o anumită rasă doar pentru că le place rasa respectivă sau pentru că iau în considerare participarea la show-uri sau folosirea câinelui ca și câine utilitar (fără a exclude faptul că și un metis poate fi dresat în acest sens, doar că unele rase sunt considerate ca având înclinații genetice pentru ”muncă”). În plus, pedigree-ul și istoricul câinelui, în cazul în care pot fi clar stabilite, pot da o idee foarte bună despre genele transmise, linia rasei (show sau muncă), etc. ceea ce ajută în competiții sau la muncă utilitară.

Adopția unui cățel metis. În afară de faptul că nu vor fi câini cu sânge albastru, metișii adoptați tind să fie unii dintre cei mai plăcuți companioni din varii motive. Un pui nu va pune mai multe probleme decât orice alt pui de orice rasă, în schimb un adult ”salvat” de pe străzi sau dintr-un adăpost se poate transforma într-un ”salvator” el însuși. Indiferent de câte probleme poate avea un metis adult, odată intrat într-o familie se transformă într-o ființă loială și recunoscatoare și satisfacțiile generate de deținerea unui asemenea câine și integrarea lui în viață normală sunt greu de egalat de orice rasă. Bineînțeles, trebuie luate în considerare aspectele negative (obiceiuri), dar sunt foarte puține aspecte insurmontabile. Pentru a evită aceste situații, vizitați de mai multe ori câinele ce doriți să îl adoptați și asigurați-va că știți cât mai multe despre caracterul lui și adaptabilitatea la viața dumneavoastră.

Sursa câinelui – cumpărarea unui câine.

În cazul în care câinele este adoptat, va proveni de la un adăpost sau de pe străzi în urma abandonului, deci multe de spus nu sunt. În cazul în care în schimb ne hotărâm să achiziționam un câine, sursa acestuia este deosebit de importantă. Un câine trebuie achizionat doar de la un crescător certificat de o Asociație Chinologică, urmând și recomandări dacă acestea există. Orice crescător serios ne va vinde un pui sau un adult sănătos (cu pașaport la zi), microcipat, înregistrat conform legii la Asociația Chinologica de care ține crescătorul, eventual cu un carnet de performanță inclus. Exclus să nu ne poată da un Pedigree – orice crescător serios ne va da aceste documente fără probleme. De asemenea, vom putea să vedem cel puțin mama puilor/femela, dacă nu ambii părinți, precum și canisa în sine. Dacă un vânzător de câini nu poate să ne asigure toate cele de mai sus, lipsa oricărui element trebuie să fie un semnal de alarmă.

NU cumpărați din Pet Shop-uri, NU cumpărați on-line (!), NU cumpărați de la vânzătorii mai multor rase a€œla cerere”, NU cumpărați în general de nicăieri unde nu puteți avea îndeplinite toate condițiile enumerate mai sus. Riscul este să dați banii pe animale bolnave, fără documente, care pot să nu fie rasă pură, care generează probleme financiare și emoționale și, cel mai grav, ajungeți în situația în care susțineți financiar exploatatorii de câini (samsarii, fermele de câini, etc.).

SPAȚIU

Înainte de alegerea unui câine, analizați bine spațiul pe care îl aveți la dispoziție, și încercați să alegeți un câine care se potrivește mediului în care va fi adus: locuiți într-un apartament sau la casă, aveți o grădină mare sau o curte mică, câinele va avea acces în casă dacă aveți curte, dacă va sta în curte a€“ aveți posibilitatea să îi faceți un țarc sau o cușcă izolată unde câinele să se poată retrage în siguranță și pentru liniște, etc. Dacă locuiți într-un apartament a€“ la ce etaj stați, este necesară folosirea liftului, câte etaje trebuie să urce câinele pe trepte, cât spațiu este în apartament pentru oameni și câine, etc. Talia nu este aproape niciodată importantă, ci caracterul câinelui și trăsăturile moștenite.

TIMP

Fie că va locui într-o casă cu curte sau într-un apartament, un câine va necesita foarte mult din timpul dumneavoastră. Câinii au nevoie de plimbări zilnice, în pădure sau în parc, au nevoie de viață socială într-o mare măsură (să întâlnească să relationeze cu alți câini), etc. Un câine nu poate fi lăsat singur o perioadă lungă de timp singur, prin urmare programul va trebui făcut și în funcție de nevoile lui, etc. Toate astea timp de 10-15 ani.

BANI

Totul costă: mâncarea, veterinarul, jucăriile, recompensele, dresajul, echipamentele (lesa, ham, zgarda), pensiunea (în cazul în care nu-l luăm cu noi în vacanță). Toate înmulțite cu vârsta posibilă a câinelui 10-15 ani.

CURĂȚENIA

Un câine va face mizerie în casă sau în curte sau la plimbare. Trebuie să vă gândiți dacă sunteți dispuși să curățați după el (orice), dacă tolerați părul sau chiar mirosurile, dacă sunteți dispuși să îl periați zilnic (unii câini chiar au nevoie).

FAMILIA

Mai aveți alte animale? Aveți copii? Plănuiți să mai aveți alte animale sau chiar copii? Înțelegeți schimbările pe care le aduce un câine în familia dumneavoastră (un câine va lăsa păr pe hainele copiilor sau îi va linge pe față, o pisică rezidentă nu va fi întotdeauna fericită cu apariția unui câine). Plănuiți să va mutați în altă țară sau chiar în alt oraș? Etc.

TALIA

Auzim de multe ori ”eu vreau un câine de talie mică pentru că am copii sau stau la apartament”. Alegerea câinelui se face într-o mică măsură în funcție de talie, alegerea unui câine, maidanez sau rasă, se face în funcție de personalitate sau de ”potrivire” de caractere. De nenumărate ori un câine mic poate genera într-un anumit mediu mai multe probleme decât un câine de talie mare. Pentru cei care doresc câini mari pentru pază și protecție – nu dimensiunile câinelui îi vor determina personalitatea de paznic ci dresajul special.

SĂNĂTATE

Sunteți pregătiți să sterilizați câinele? Cunoașteți pro și contra? Luați o decizie informată în acest sens? Câinii de rasă sunt în general mai sensibili decât câinii metiși.

MASCUL VS. FEMELA

Trebuie să vă întrebați: Cunoașteți diferențele de comportament? Cunoaşteţi problemele de sănătate ale unui mascul față de o femelă? Cunoașteți implicațiile nesterlizării la fiecare dintre cele două categorii?

MOTIVELE

De ce vă doriți un câine? “Pentru copilul meu de 2 ani” este răspunsul greșit. Trebuie să știți foarte clar de ce vreți să adoptați sau să cumpărați un câine pentru că întreaga abordare va depinde de acest lucru. “Pentru protectie”, “pentru că rasa X e cool, am văzut eu într-un mail”, etc. sunt iar răspunsuri care ar trebui să ne pună pe gânduri. Dacă vreți o anumită rasă – sunteți siguri că știți totul despre rasa respectivă: sănătate, personalitate, îngrijire (dincolo de ce preluați de la televizor despre Lassie sau labradori care știu a folosească ATM-ul). Documentați-vă bine înainte, indiferent de motive.

„NU”-uri Importante

NU cumpărați, adoptați!

NU cumpărați de la PetShop-uri sau “la oferta”!

NU faceți câini cadou altora, NU sunt obiecte!

NU vă gândiți la un câine ca la un bun debarasabil!

NU luați câini pentru copiii dumneavoastră minori, luați un câine doar dacă devine mebru al întregii familii.

NU achiziționați câini “cadou” pentru perioada “sărbătorilor”!

NU țineți un câine nesterlizat dacă nu sunteți crescător, sau câinele nu are valoare chinologică mare.

NU lăsați câinii fără plăcute de identificare, nici când sunt acasă (microciparea înregistrată e vitală!))