Maratonul din Cojocna a fost unul dintre cele mai dificile in ceea ce priveste interactiunea cu comunitatea locala. Desi sterilizarea este obligatorie de mai mult de un an, iar noi am oferit acest serviciu gratuit, pe langa microcipare si vaccinare antirabica, multi oameni au fost extrem de neinteresati in a-si steriliza animalele si foarte putini stapani s-au programat si au venit cu animalul propriu in timpul celor trei zile. Cu toate acestea am reusit sa sterilizam, microcipam si vaccinam antirabic aproape 280 de animalute, din care 26 de pisici si restul catei. Putem sa declaram cu mandrie ca am reusit sa stabilim si un record: 121 de animalute sterilizate per total in cursul zilei de sambata.

Peste 15 voluntari de teren cu 5 masini s-au chinuit din rasputeri, ca sa convinga detinatorii sa isi dea catelul la sterilizat. La unii a fost nevoie de aprox. jumatate de ora de discutii pana au acceptat oferta noastra gratuita cu transport inclus pentru cateii legati in curtea lor, pe altii nu am reusit sa ii convingem nici dupa 45 de minute si, din lipsa de competenta legala, am plecat tristi la urmatoarea casa, lasand femela inlantuita a carei pui sunt omorati de doua ori pe an. Au fost multi astfel de „stapani” si am putea scrie un roman despre cat de gresita e mentalitatea romaneasca privind detinerea de caine. Pe viitor speram ca autoritatile sa ne fie alaturi, macar in zilele in care desfasuram astfel de actiuni.

Toti cateii si pisicile ce au fost sterilizati si-au revenit repede si toti sunt bine acum, iar proprietarii lor au fost informati in scris si verbal despre ingrijirea si atentia minima pe care trebuie sa le ofere in urmatoarele zile. Am intalnit si multe cazuri in care va trebui sa ajutam cu ingrijiri medicale pentru catei si pisici cu diferite afectiuni sau probleme unde proprietarii nu isi permit sa suporte costurile tratamentelor.

Asa cum am facut si la alte maratoane de sterilizari, toti cateii au primit zgarzi si multe lese si speram sa le foloseasca si sa fie plimbati cat mai des. In anumite cazuri cateii au fost tunsi si altii au primit si alte ingrijiri medicale minime de care aveau nevoie. Ne-am asigurat ca toti cateii care traiesc in lant au cel putin un vartej si o carabina pe care stapanul sa fie „tentat” sa o desfaca mai usor. Am facut o „colectie” de curele vechi cusute cu sarma, carpe si alte improvizatii ce le aveau cateii la gat. Din pacate conditiile de detinere lasa mult de dorit si in 2015, dar cu toate piedicile ne dam seama ca aceasta comuna e un loc in care mai trebuie sa revenim.
Multumim celor care au facut posibil acest maraton de sterilizare si microcipare prin sustinerea acordata asociatiei Nuca: echipa RAR Romania si Nancy Janes, Zwerfhonden Roemenie, Grenzenlose Notfelle, NUCA in Deutschland, Yes we Care Hamburg, Esperanza, Echipa Fight Against Misery, Elfy Adloff, Christine Loerzer, Rondocarton, tuturor celor care au donat, membrilor asociatiei, precum si cei care ne sprijina prin redirectionarea celor 2% si nu in ultimul rand intregii echipe de voluntari. Multumim de asemenea restaurantului Samsara care ne-a „rasfatat” cu platouri de bunatati sambata, firmei Panemar care ne-a oferit un desert gustos si lui Gerd Hoellger care ne-a gatit duminica.
Sustinerea pe care o primim este foarte importanta pentru ca doar impreuna vom putea si pe viitor sa repetam astfel de actiuni cu un succes tot mai mare!