Obișnuit, persoanele care locuiesc la apartament doresc un câine mic, în timp ce persoanele care locuiesc la curte doresc un câine mare. Dar oare este singurul criteriu după care trebuie să ne alegem animalul?
Câinii mai mari nu au nevoie de mai mult spațiu. Bine, ocupă mai mult spațiu în pat sau au nevoie de o cușcă mai mare, dar un câine, cu cât este mai mare, cu atât are mai puțină energie de consumat alergând prin casă sau curte, respectiv de mai puțin timp la plimbările zilnice. Trebuie totuși să nu uităm că vârsta câinelui este foarte importantă când este vorba de energie.
Cât cățel vă permiteți? Un câine, cu cât este mai mare, cu atât mănâncă mai mult, are nevoie de zgarzi, hamuri, lese, boluri, culcușuri etc. mai mari, și implicit mai scumpe.
Câtă forță aveți? Un câine bine educat nu trage în lesă, dar chiar și cei mai educați căței pot să aibă „scăpări”. Puteți să țineți cățelul pe care doriți să-l adoptați dacă vrea să se bată cu alt câine în lesă sau dacă vrea să fugă după pisică?
Puteți să ridicați câte kg are câinele? Dacă se întâmplă un accident, va trebui ridicat în brațe pentru a fi dus la veterinar sau în mașină. Mai puteți conta pe cineva că vă ajută oricând este nevoie?
Totuși, trebuie să țineți cont și de spațiul în care locuiți. Dacă stați în chirie, s-ar putea să aveți mai multe dificultăți în a găsi un loc în care să vă mutați, mulți proprietari de apartamente fiind mai deschiși să primească animale de talie mică.