Despre noi

NUCA este o organizaţie apolitică şi non-profit. Cel mai puternic crez al nostru este că toate animalele au dreptul la respect. Activitatea noastră este în întregime bazată pe munca unei echipe de voluntari!

Educaţia

ICA_4354
Educatia reprezintă baza unei schimbări de durată în privinţa stopării abandonului şi a creşterii numărului de adopţii.

Asociaţia Nuca desfăşoară în 2012-2013 o Campanie de informare şi educare în instituţiile de învăţământ şi prin alte căi publice.
Deoarece legislaţia în domeniu este insuficientă şi aproape deloc aplicată, educaţia reprezintă momentan singura modalitate pentru STOPAREA ABANDONULUI.

Campania de educare este structurată pe categorii de vârstă şi atinge în special următoarele aspecte:

  • Cel mai bun prieten al omului!
  • Cum ne comportăm cu un câine fără stâpân?
  • Cum interacţionăm cu un câine cu stăpân?
  • Avantajele sterilizării şi microcipării înregistrate.
  • Ce facem când găsim un căţel sau o pisică?
  • Avantajele adopţiei în detrimentul cumpărării ilegale.

Sterilizarea

pp1 copy
Sterilizarea este o metodă eficientă de reducere a numărului de câini nedoriţi, dar şi o intervenţie cu un efect pozitiv pe termen lung asupra sănătăţii animalului.

Consideram că problema actuală a suprapopulării cu câini şi pisici este o tragedie provocată de către om şi necesită o soluţie umană şi eficace.

Asociaţia Nuca desfăşoară în mod continuu activităţi de sterilizare a câinilor şi pisicilor fără stăpân.

Din experienţa ultimilor ani putem afirma cu certitudine că majoritatea câinilor nesterilizaţi provin din curţile oamenilor. Din acest considerent, NUCA a început un nou proiect având drept scop sterilizarea câinilor cu stăpân.

Asociaţia Nuca se implică în sterilizarea câinilor şi pisicilor cu stăpâni din satele învecinate oraşului Cluj-Napoca, atunci când aceştia din urmă nu îşi permit, nu cunosc această opţiune sau o neglijează.

Dacă ingrijiţi câini sau pisici pe lângă blocul în care locuiţi şi doriţi să le sterilizăm, ne puteți contacta pentru programare. Având în vedere că funcționăm exclusiv pe baza donațiilor, vă putem sprijini doar în măsura în care asociația dispune de fonduri. De asemenea, pentru persoanele cu venituri reduse, facilităm sterilizarea propriului animalul la costuri reduse, prin intermediul unuia dintre cabinetele cu care lucrăm.

Managementul populaţiei canine

DSC08392-F1000x1000 copy
Managementul populaţiei canine este soluţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi aplicată cu succes de ţările vest-europene. Această soluţie presupune:

  • microciparea înregistrată a tuturor câinilor cu şi fără stăpân,
  • controlul reproducţiei canine prin sterilizare sau supraveghere;

Dar şi alte măsuri privind înstrăinarea câinilor, toate susţinute prin sancţiunile necesare.

În România, după zeci de ani în care s-a practicat eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân şi cheltuirea ineficientă a sumelor prea mari din buget, existenţa câinilor fără stăpân constituie încă o problemă acută şi neplacută, atât pentru cetăţenii care le acceptă prezenţa, precum şi pentru cei care nu îi doresc pe domeniul public.

Din activitatea noastră putem să confirmăm faptul că populaţia canină fără stăpân din municipiul Cluj-Napoca provine în procent de 95% din abandon, iar peste 60% din cei 95% provin din comunele învecinate. Zilnic sunt abandonaţi câini adulţi nesterilizaţi, dar şi mai îngrijorător este numărul mare de abandonuri, pe domeniul public, a puilor fără femela de la care provin. Aceștia sunt doar o mică parte a sutelor de pui care se nasc în fiecare sezon, mulți alții fiind uciși de către cei care nu cunosc alternativa sterilizării.

Asociaţia Nuca a solicitat în mod repetat Primăriei Cluj-Napoca, dar şi la nivel naţional, înfiinţarea unui Registru de evidenţă al câinilor cu stăpân, prezentând un proiect detaliat privind managementul populaţiei canine.

În 2013, împreuna cu primăria comunei Apahida, am reuşit să punem bazele unui astfel de Registru, înregistrând peste 400 de câini cu stăpân, Registru care va fi ulterior completat şi menţinut de către primarie în colaborare cu medicul veterinar de circumscripţie.

În prezent, Proiectul Nuca privind managementul populaţiei canine este susţinut de semnăturile a peste 4000 de locuitori ai oraşului, iar numărul acestora este în creştere.

Considerăm sugestiile şi criticile ca fiind constructive, din acest motiv, vă rugăm să studiaţi şi dumneavoastră această  problemă, a abandonului, şi să ne propuneţi discutarea sau rezolvarea anumitor aspecte pe care le cuprinde.