Incepand de azi, 21 octombrie 2015, intra in vigoare noua Hotarare de Consiliu Local privind detinerea cainilor si accesul persoanelor insotite de caini in municipiul Cluj-Napoca! Valabilitatea acestui regulament este de 18 luni, prelungirea si imbunatatirea lui fiind direct afectata de modul in care il vom respecta, noi, detinatorii si de atitudinea civilizata de care vom da dovada.

Noua HCL s-a construit si inspirat in mare parte din formele proiectelor Asociatiei Nuca depuse in numeroase randuri incepand cu 2011 si a fost rezultatul unei munci de echipa de cateva luni a unui grup de lucru, constituit special in acest scop.

Ce ar trebui sa stim?

Recomandam minim o lecturare atenta, in intregime, a textului noii HCL: http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/354%282%29.PDF

Daca puteti sa si listati unul sau mai multe exemplare ar fi foarte bine. Il puteti pastra impreuna cu actele catelului si puteti da alte exemplare persoanelor pe care le intalniti la plimbare si care nu folosesc internetul sau nu isi pot procura un exemplar. Noi vom incerca de asemenea sa informam cat mai multi detinatori, insa cum suntem prea putini chiar si pentru impartirea fluturasilor, speram ca si dumneavoastra o sa ii informati pe cei din jur.

Principalele noutati aduse de aceasta HCL:


1. Aveti voie cu catelul peste tot pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, atat timp cat acesta este in lesa. Da, domeniul public al municipiului include parcuri, spatii verzi, trotuare, piete, zona centrala, samd. Cateii care apartin raselor potential periculoase raman sub incidenta OUG 55/2002, ceea ce inseamna va vor trebui sa poarte in continuare botnita.

2. Aveti dreptul de a calatori cu catelul in mijloacele de transport in comun in urmatoarele conditii:
a) Catelul are lesa si daca este de talie medie sau mare (vedeti limitele in definitiile art. 1) trebuie sa poarte si botnita.
b) Compostati un bilet si pentru calatoria catelului.
c) Alegeti autobuzul, troleul sau tramvaiul cel mai putin aglomerat, in principal evitand orele aglomerate cand oamenii merg sau se intorc de la servici/scoala. Cand va urcati uitati-va daca mai este alta persoana cu catel si in acest caz asteptati urmatoarea masina.
d) Catelul trebuie sa fie curat si educat si ar trebui sa nu creeze discomfort, fizic sau fonic pentru restul calatorilor.

3. Taxele impuse de asociatiile de proprietari pentru persoanele care detin caini sunt ilegale – art. 3 lit. c). De asemenea, asociatia de proprietari sau vecinii nu va pot interzice sa detineti un catel si nici nu va pot limita numarul de catei pe care ii detineti – art. 2 (1) Aceste lucruri erau valabile si pana acum, insa in noul HCL am considerat ca este necesar, datorita numeroaselor abuzuri, sa fie specificate expres.

4. Puteti solicita administratiei asociatiilor de proprietari alocarea unuia dintre spatiile din jurulul blocului pentru a fi amenajat si intretinut de primarie ca si „loc de joaca pentru caini”. Asa veti avea chiar langa bloc un spatiu unde puteti sa lasati catelul fara lesa si vecinii nemultumiti vor avea restul spatiilor verzi pentru a le administra cum doresc fara sa se planga ca va plimbati catelul pe acolo. Faceti o cerere scrisa in baza art. 9 al. (6) din acest HCL cu cat mai multe argumente si semnaturi de la alti vecini.

5. Spatiile de joaca si parcurile de agrement pentru caini se vor amenaja in conditiile art.9. Toata harta orasului s-a luat bucata cu bucata, insa majoritatea spatiilor sunt fie revendicate (in litigiu) fie concesionate, directia spatiilor verzi inca mai cauta alternative. Nu vom uita sa ii tragem de maneca mereu pentru a grabi identificarea si amenajarea acestor spatii. Pana atunci insa, revenim la punctul 1. mai sus prezentat.

6. Toti cateii trebuie sa fie identificati, adica microcipati si inscrisi in RECS de catre medicul veterinar; iar cateii fara valoare chinologica trebuie obligatoriu sterilizati/castrati. Acest lucru este specificat in legislatia nationala, dar il consideram tot o prevedere buna, deoarece chiar daca multi detinatori spun ca pot prevenii o monta accidentala, problemele de sanatate aparute la cateii nesterilizatii sunt inevitabile. Pe langa aceasta, statistica realizata de asociatia noastra in nov. 2014 – feb. 2015 indica un numar aproximativ de 100 de catei care se pierd in oras in fiecare luna. Asadar sansele de pierdere/fuga sunt reduse cand catelul este castrat/sterilizat. Avand microcip inregistrat RECS au sanse maxime sa fie inapoiati stapanului in cel mai scurt timp. Tineti minte ca un catel liber pe strada, chiar si in jurul blocului, este supus pericolelor in fiecare clipa!

7. Noua HCL vine cu o serie de conditii de bunastare si protectie pentru cateii cu stapan. Cititi-le cu atentie si atunci cand constatati incalcarea lor aveti curaj sa sesizati repede Politia Locala, DSV -Cluj si chiar si pe noi. Faceti fotografii si/sau filmari, gasiti martori si depuneti o sesizare scrisa. Cand nu va descurcati cu formularea, va ajutam cu drag. Un oras civilizat si mai multe drepturi pentru noi inseamna o schimbare a mentalitatii si implicit si o responsabilizare a celor care detin catel.

8. Este interzisa comercializarea cateilor pe domeniul public al municipiul Cluj-Napoca! Adoptia sau donarea se poate face doar dupa microciparea si inscrierea in RECS a catelului, si bineinteles, numai dupa varsta de 8 saptamani.

Obligatii:

In momentul in care iesiti cu cainele dvs. pe domeniul public aveti in principal aceleasi 2 obligatii pe care le-ati avut si pina acuma, dintre care una nu este din pacate respectata de catre toti detinatorii:

9. Sa aveti la dumneavoastra carnetul de sanatate al catelului si foia de inregistrare in RECS. O puteti impaturi si capsa de coperta carnetului de sanatate. Cei care nu ati primit una de la medicul veterinar puteti sa o solicitati din nou, pot fi eliberate oricate exemplare. Puteti chiar sa le aveti si in copie, nu doar originalul. De exemplu un xerox fata verso pe A4 ar incapea pe o parte foaia RECS si pe verso copie dupa cele 4 pagini din carnetul de sanatate.

10. TREBUIE sa curatati in urma catelului! Pentru unii este un lucru evident, insa pentru multi nu este inca un obicei format. Tineti minte ca amenzile sunt foarte mari – 400-600 lei pentru necuratare si 100-200 lei pentru lipsa articolelor de curatare, respectiv daca nu aveti la dumneavoastra pungi, acestea marturisind buna-intentie a detinatorului de a curata in urma cainelui. Nu mai trebuie sa aveti maturica si faras, manusi de unica folosinta, servetele, nisip, sticluta cu apa, samd, doar 2 pungi simple, de orice tip. Asa am observat ca practica orice detinator responsabil si cei care inca nu strang dupa catel, avand mereu 2 pungi in buzunar si o amenda dupa colt, poate poate vor incepe sa le si foloseasca. Dar aceasta este o problema pe care o vom dezbate pe larg intr-o campanie educativa inca in lucru. Orice idei sau sprijin in aceasta campanie sunt binevenite, nu ezitati sa ne scrieti!

***

Reamintim ca fiecare cuvant si semn de punctuatie din acest regulament a fost puricat si analizat si intregul regulament este important, cititi-l cu atentie. Va stam la dispozitie pentru alte lamuriri si va sprijinim cand intalniti abuzuri.

Va multumim pe aceasta cale pentru semnaturi si sustinerea acordata! Va multumim ca ne-ati fost alaturi in orice masura si orice fel si speram ca si in viitor sa realizam impreuna cat mai multe proiecte cu impact pozitiv pentru detinatorii de catei si pentru animale in general!