IMG_4025_resizeVaccinarea câinelui dumneavoastră reprezintă unul dintre cei mai importanţi şi uşori paşi pentru a îi asigura o viaţă lungă şi sănătoasă.

Ce este un vaccin?

Vaccinurile pregătesc sistemul imun al căţelului pentru a lupta împotriva microorganismelor (virusuri, bacterii, chiar paraziţi) ce pot să producă boli deosebit de grave, de multe ori fatale. Vaccinurile conţin antigene ce mimează structura microbilor, dar fără a produce boala, astfel că atunci când căţelul va fi expus unei boli, sistemul imun va recunoaşte microbul şi îl va elimina rapid şi eficient.

Când trebuie să îmi vaccinez câinele?

Fiecare medic veterinar foloseşte propriul protocol de vaccinare, ce depinde în mare parte de produsul comercial folosit. O schemă de vaccinare obişnuită arată astfel:

  • la 6 săptămâni – vaccin contra parvovirozei (sau contra parvovirozei şi jigodiei)

  • la 8 săptămâni – se repetă primul vaccin (împotriva parvovirozei şi jigodiei)

  • la 10 săptămâni – vaccin polivalent (împotriva jigodiei, hepatitei infecţioase, parvovirozei, parainfluenţei şi leptospirozei)

  • la 12 săptămâni – se repetă vaccinul polivalent şi se imunizează şi împotriva rabiei

Câinii adulţi se vaccinează o dată pe an, cu vaccin polivalent şi antirabic.

Acestea sunt cele mai importante boli prevenite prin vaccinare, însă există şi vaccinuri împotriva microsporozei (o ciupercă microscopică ce afectează pielea), giardiei (un parazit unicelular ce atacă sistemul digestiv), bolii Lyme (borelioza – o boală transmisă de căpuşe), coronavirozei (uneori inclus în vaccinul polivalent) şi împotriva tusei de canisă (este cerut de majoritatea pensiunilor canine pentru căţeii ce îi cazează).

Ce mai trebuie să ştiţi?

La fel ca şi orice produs introdus în organism, şi vaccinurile pot cauza reacţii adverse. De regulă, este vorba doar de o mică umflătură la locul injecţiei, apatie şi o uşoară reacţie febrilă. Dacă manifestările sunt mai grave de atât, este absolut esenţial să duceţi căţelul la veterinar în cel mai scurt timp posibil.

Înainte de a primi primul vaccin, căţelul trebuie să fie deparazitat intern. Vaccinarea se face doar la animalele sănătoase. În caz că animalul este bolnav, se va urma tratamentul recomandat de medicul veterinar şi abia după restabilirea stării de sănătate se va efectua vaccinul.

Până la încheierea schemei de vaccinare, este bine să limitaţi contactul căţeluşului cu mediul exterior. Pentru a îl socializa, permiteţi contactul doar cu câini care au fost vaccinaţi.

De asemenea, e bine de ştiut faptul că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%, s-au semnalat unele cazuri de îmbolnăviri şi la animale imunizate. De cele mai multe ori, sunt animale cu sistem imun slăbit sau într-o stare proastă de întreţinere. În unele cazuri, poate să apară doar o formă uşoară de boală, care nu afectează semnificativ organismul.

Nu uitaţi, vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege pentru orice câine peste vârsta de 3 luni!

În ultimul rând, este bine să luaţi în considerare că incidenţa multor boli a scăzut semnificativ datorită vaccinării sistematice a animalelor de companie. Dacă fiecare câine ar fi vaccinat cu regularitate, boli precum parvoviroza şi jigodia ar dispărea treptat, deoarece virusul nu ar mai găsi gazde receptive pe care să le atace. Vaccinându-vă căţelul, nu îl protejaţi doar pe el, ci întreaga populaţie canină!